Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ένας πλούσιος γραμματισμός: συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Λάρισας

Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήσαμε και φέτος την επίσκεψή μας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας. Οι σκοποί της συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό είναι πολλοί. Η συγκεκριμένη επίσκεψη συνιστά έναν πρώτης τάξης γενικό και βαθύ γραμματισμό, δεδομένου ότι οι μαθητές μας γνωρίζουν μια σημαντική δημόσια υπηρεσία η οποία εξυπηρετεί τον υψηλό στόχο της διά βίου μάθησης. Συγχρόνως, ικανοποιούνται οι στόχοι της ομαδικής εργασίας, της εξωστρέφειας, της συνέργειας του εκπαιδευτικού θεσμού με την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία. Παράλληλα, προσεγγίζεται ένας τόπος αποθησαύρισης της γνώσης, ο οποίος επιπλέον διαθέτει και σημαντικά αποκτήματα, όπως π.χ. παλαίτυπα (πολύ παλιές εκδόσεις αρχαίων συγγραφέων). Επιπλέον, πραγματοποιείται επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν για την επιστήμη του βιβλίου, τη βιβλιοθηκονομία. Πάνω από όλα αυτά, γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί η αγάπη του μαθητή προς την ανάγνωση, με την οποία εννοείται κάθε διαδικασία προσέγγισης διαφόρων ειδών λόγου.

Η βιβλιοθήκη της Λάρισας είναι παλιός θεσμός με μεγάλη ιστορική αξία και στεγάζεται σε ένα σύγχρονο προσεγμένο κτήριο. Προσφέρει πολλές υπηρεσίες στο κοινό, έχει μεγάλο απόθεμα βιβλίων πολλών κατηγοριών και συγχρόνως είναι και χώρος φιλοξενίας του αναγνώστη, καθώς διαθέτει νησίδα υπολογιστών και αναγνωστήριο. Το προσωπικό είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό και καταρτισμένο.
Η επίσκεψη αυτή είναι δομημένη και αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο γίνεται ενημέρωση για την ιστορία και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, όπως και για πολύ βασικά στοιχεία βιβλιοθηκονομίας, στους χώρους του βιβλιοστασίου και στο δεύτερο εκτελείται εκπαιδευτική δραστηριότητα στο ισόγειο, στην παιδική βιβλιοθήκη. Εκεί δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι καταλογογράφηση και έπειτα συμμετέχουν μέσω ομάδων σε μια παιγνιώδη δραστηριότητα που ονομάζεται "η σκακιέρα της βιβλιοθήκης". Πρόκειται για παιχνίδι ερωτήσεων απαντήσεων επάνω σε όσα ακούστηκαν στο πρώτο μέρος, ενώ ολοκληρώνεται με παιχνίδι παντομίμας όπου κάποιοι μαθητές παρουσιάζουν τον τίτλο ενός βιβλίου με παντομίμα και οι υπόλοιποι καλούνται να τον βρουν. 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ευχάριστο κλίμα και οι εκπαιδευόμενοι δήλωσαν ικανοποιημένοι. Απώτερος βέβαια στόχος πάντοτε είναι οι συμμετέχοντες να γίνουν μέλη της βιβλιοθήκης για τους σκοπούς της φιλαναγνωσίας. Η ικανοποίηση του σχολείου είναι έντονη, καθώς ήδη μετά την επίσκεψη εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα εγγραφών στη βιβλιοθήκη! Καλή ανάγνωση!
(Την δραστηριότητα προγραμμάτισε και συντόνισε ο υποδιευθυντής κ. Οικονόμου)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ