Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Μελέτη και σκέψη των εκπαιδευομένων μας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940



Ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ Επιπέδου επέλεξαν φέτος να εργαστούν εστιάζοντας κυρίως τον ελληνοϊταλικό πόλεμο με σκοπό να ερευνήσουν όψεις του φαινομένου και να οδηγηθούν στην κατασκευή γνώσης που θα παρουσιάσουν στην ολομέλεια του σχολείου. 
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε δύο μεγάλες ομάδες και σε πολλές υπο-ομάδες και αναζήτησαν -με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και για πολλές ώρες στη διάρκεια μίας εβδομάδας- πληροφορίες σε γραπτές και ηλεκτρονικές πηγές για αντικείμενα όπως πολεμικά γεγονότα, αγωνιστές και οχυρά, χάρτες και εικόνες κλπ. Στη συνέχεια δημιούργησαν ένα πρωτότυπο αρχείο παρουσίασης, το οποίο εμπλούτισαν με τραγούδια της εποχής, που επιλέχτηκαν, ώστε να "δένουν" με τη ροή της κεντρικής αφήγησης. Τα αποτελέσματα των εργασιών παρουσιάστηκαν από την πλειονότητα όλων αυτών που δούλεψαν το απόγευμα της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα:
  • Η έναρξη έγινε με μια σύντομη χρονολογική αφήγηση των γεγονότων του πολέμου, η οποία συνοδευόταν από οπτικό υλικό, ακούστηκε το ρεμπέτικο τραγούδι «Αν φύγουμε στον πόλεμο», το οποίο φημολογείται ότι ηχογραφήθηκε την ημέρα της κήρυξης του πολέμου. 
  • Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των οχυρών της «γραμμής Μεταξά» και αμέσως μετά, δύο εκπαιδευόμενοι τραγούδησαν το ρεμπέτικο της εποχής «Το όνειρο του Μπενίτο» ή «Μπενίτο μου», δίνοντας μία ευχάριστη νότα με τους σατιρικούς στίχους του τραγουδιού, αλλά και με την ενεργητική συμμετοχή των ίδιων.

  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, στον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, το Επταχώρι, το Καλπάκι και την Ελαία. Στο σημείο αυτό, ακούστηκε και η φωνή της Μαρινέλλας να αφηγείται μελωδικά το «Γράμμα από το μέτωπο» από το δίσκο "Αλβανία" (1973, μουσική Κατσαρού, στίχοι Πυθαγόρα), φορτίζοντας συγκινησιακά το κλίμα.
  • Με αφορμή την εξιστόρηση των ελληνικών επιτυχιών στη μάχη της Τρεμπεσίνας και στο ύψωμα 731, έγινε ξεχωριστή μνεία στον Ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά και τη νικηφόρα αντίστασή του κατά των ιταλικών δυνάμεων, παρουσία μάλιστα του Μουσολίνι. Η ιστορική αυτή μάχη, η οποία χαρακτηρίστηκε «νέες Θερμοπύλες», ήταν από τις κρισιμότερες του πολέμου και άφησε το ύψωμα κατά πέντε μέτρα χαμηλότερο.  
  • Οι εκπαιδευόμενοι, με φωτογραφικό υλικό, μας υπενθύμισαν ότι στη γείτονα πόλη, στα Τρίκαλα, υπάρχει σχετικό μνημείο, ενώ η φωνή της Σοφίας Βέμπο δεν εξύμνησε μόνο τη γενναιότητα των αγωνιστών, αλλά θύμισε και τους υπόλοιπους πάσχοντες από τον πόλεμο: τις μανάδες. 
  • Θύματα του πολέμου όμως δεν είναι μόνο οι άνθρωποι και η φύση αλλά και τα ζώα, και οι εκπαιδευόμενοι αφιέρωσαν κομμάτι της παρουσίασής τους στα μόνοπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού και μέτρησαν δεκάδες χιλιάδες απώλειες.
  • Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την απάντηση των εκπαιδευομένων στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου;». Αυτά που ακούστηκαν είχαν πυρήνα την ιδέα ότι θα πρέπει γενικά να αντιστεκόμαστε σε κάθε φασιστική προσπάθεια επιβολής της εξουσίας. 
  • Η συμμετοχή του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στο αλβανικό μέτωπο και η συνακόλουθη δημιουργία του «Άξιον Εστί» έκλεισαν την πλούσια προβολή στην ολομέλεια του σχολείου, που σύσσωμη τραγούδησε στίχους της κορυφαίας ποιητικής σύνθεσης, εκλιπαρώντας τον ήλιο της δικαιοσύνης, αλλά και όλους εμάς να μη λησμονούμε και να αντιστεκόμαστε. Με αυτό το μήνυμα ολοκληρώθηκε η εκδήλωσή μας για φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ