Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Επίσκεψη του ΣΔΕ στην εικαστική έκθεση κεραμικής της κ. Γκουντουβά (Χατζηγιάννειο, Οκτώβριος 2019)

Την ενασχόλησή μας με την ενότητα της τέχνης στο πλαίσιο όλων των γραμματισμών αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε και να εμβαθύνουμε με την επίσκεψή μας στην .έκθεση της Λαρισαίας εικαστικού-κεραμίστριας κ. Μαριάνας Γκουντουβά, η οποία παρουσιάστηκε φέτος τον Οκτώβριο στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Η μάθηση γύρω από την τέχνη στο σχολικό περιβάλλον είναι βεβαίως δυνατή, αλλά η συγκεκριμένη έκθεση ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία για την απόκτηση μιας ιδιαίτερης και πλούσιας εμπειρίας σχετικά με την τέχνη. Με την πληροφορία λοιπόν της παρουσίασης της έκθεσης δημιουργήθηκε σε όλους μας, μαθητές και εκπαιδευτές, έντονη επιθυμία, ενδιαφέρον και περιέργεια να την επισκεφτούμε και να μάθουμε ό,τι μπορούμε με τον τρόπο αυτό. Η κ. Γκουντουβά είναι ιδιωτική καλλιτέχνις, αλλά παράλληλα διδάσκει εδώ και χρόνια στα διάφορα εικαστικά τμήματα της Πινακοθήκης της Λάρισας. 
Έπειτα από σχετική προετοιμασία πραγματοποιήσαμε την επίσκεψη την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Στην έκθεση περιηγηθήκαμε με τη βοήθεια των μαθητριών της κ. Γκουντουβά, κ. Ρεβέκας Κουτσανίκου και Θεοδώρας Τσιάτσιου. Η περιήγηση διήρκεσε αρκετή ώρα και είχαμε πολλές δυνατότητες για ενημέρωση, συζήτηση, παρατήρηση -εννοείται- των εκθεμάτων, καταγραφή σημειώσεων. Η αλήθεια είναι ότι ικανοποιήθηκαμε ιδιαίτερα με την επίσκεψη αυτή. Δεν ήταν, λοιπόν, δυνατό μείνουμε εκεί. Γι' αυτό κατά τις επόμενες μέρες στο σχολείο σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία αυτή και μέσα στην τάξη για να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε περισσότερο. Εργαλεία γι' αυτό ήταν η σκέψη και ο διάλογος και βασικά ζητήματα τα εξής:: τι είδαμε και τι κάναμε, τι μας άρεσε και τι όχι, τι νέο και διαφορετικό συνειδητοποιήσαμε και σκεφτήκαμε, τι θα θέλαμε να κάνουμε. Πολλές από τις σκέψεις μας τις καταγράψαμε και παραθέτουμε εδώ αποσπάσματα, θεωρώντας πως αυτός είναι επιπλέον και ένας καλός τρόπος για να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε την κ. Γκουντουβά για τις δημιουργίες της και να της ευχηθούμε να έχει πάντα επιτυχίες.


Γεωργία-Φανή-Γιάννης-Shamim: 
Εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα με έκθεση κεραμικής της τοπικής μας καλλιτέχνιδας κ. Γκουντουβά. Ορισμένες από τις ενότητες των έργων της ήταν: Σφαίρες, Επιτοίχια Δίχτυα, Απομόνωση με φιγούρες, Σπίτια, Προσωπεία, Πάζλ, Γλυπτά, Πιατέλες, Ωρολόγια, Ανθισμένοι Κορμοί, Αποδημητικά πουλιά κ.λ.π. Αυτό που μας άρεσε στην έκθεση ήταν η διάταξη των εκθεμάτων. Δεν υπήρχε γενικά κάτι που να μη μας άρεσε, αντιθέτως όλα ήταν πολύ προσεγμένα κ όμορφα. Τόσο υπέροχα που θα θέλαμε όλα να τα αποκτήσουμε. Καθώς βλέπαμε αυτή την εξαιρετική έκθεση, μας πέρασε απ το μυαλό η ιδέα να ασχοληθούμε στο μέλλον με την κεραμική.


Στέλλα-Σούλα-Αποστόλης-Αθηνά
Στην έκθεση της κ. Γκουντουβά είδαμε πολλά και διαφορετικά έργα από την τέχνη του πηλού. Όλα κατασκευασμένα με μεράκι από το χέρι της κεραμίστριας. Από όλες τις κεραμικές δημιουργίες εντύπωση μεγάλη μας έκαναν τα αντικείμενα των ενοτήτων Δίσκοι, Φόρμες με δίχτυ και Αποδημητικά πουλιά. Ειδικά τα πουλιά μάς έκαναν να ταξιδέψουμε μακριά στο ταξίδι της τέχνης και της φαντασίας. Η επίσκεψη αυτή μάς έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε τι είναι τέχνη στην πραγματικότητα και να δούμε ένα συγκεκριμένο τρόπο δημιουργίας και έκφρασης. Θα μας μείνουν αξέχαστα όλα. Και γι' αυτό θα παρακαλούσαμε την καλλιτέχνιδα να μας φιλοξενήσει κάποια στιγμή στο εργαστήριό της να μας δείξει από κοντά αυτό που κάνει με τόση αγάπη. 

Μαρία-Θανάσης-Βαγγέλης-Κώστας
Δεν ξέραμε και δεν είχαμε μάθει ποτέ ότι τα κεραμικά, όπως αυτά της κυρίας Μαριάνας Γκουντουβά που είδαμε, είναι φτιαγμένα από πηλό, ο οποίος αποτελείται από άργιλο και κοκκινόχωμα. Ξαφνιαστήκαμε γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι με τόσο απλά υλικά μπορεί κάποιος να φτιάξει πανέμορφα πράγματα. Μας άρεσαν πολύ οι πίνακες, τα φωτισμένα σπιτάκια, οι κούκλες απο πηλό και τα αγαλματάκια. Είδαμε επίσης πόσο όμορφα συνδυάζονται τα χρώματα. Σκεφτόμαστε να ξανακάνουμε κι άλλες επισκέψεις σε εκθέσεις και μουσεία ώστε να δούμε κι άλλα πράγματα και να αποκτήσουμε νέες και περισσότερες εμπείριες.

Ελισσάβετ-Σπύρος-Γαβριήλ-Γιώργος
Όλες οι δημιουργίες στην έκθεση κεραμικής της Λαρισαίας εικαστικού Μαριάννας Γκουντουβά.άρεσαν πολύ στον καθένα μας. Πρώτα-πρώτα, μάθαμε ότι όλα αυτά που είδαμε γίνονται απο κοκκινόχωμα και άργιλο (τον οποίο βρίσκουν στις εκβολές των ποταμιών).Ιδιαίτερα, ένα έργο που μας εντυπωσίασε ήταν εκείνο που συμβολίζει το δέντρο της ζωής. Άλλα έργα ήταν κάδρα, πιατέλες, αποδημητικά πουλιά, φωτεινά σπιτάκια, αγαλματάκια, βάζα και σοκολατιέρες. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Όμως, θα θέλαμε κι εμείς να συμετάσχουμε στη κατασκευή ενός τέτοιου έργου τέχνης στο μέλλον ή τουλάχιστον να παρακολούθησουμε πως γίνεται. Σκοπεύουμε επίσης να επισκεφτούμε κι άλλες εκθέσεις τέχνης για να γνωρίσουμε κι άλλες τέχνες.

Λίτσα-Νίκος-Μπλεντάρ-Ουρανία-Αναστασία
Στην έκθεση αυτή με έργα κεραμικής, μια τέχνη που δεν γνωρίζαμε, είδαμε πολλά εντυπωσιακά έργα. Τα έργα ήταν χωρισμένα σε 21 ενότητες και διάφορα θέματα. Αυτό που θεωρήσαμε ότι ξεχώριζε ήταν το δέντρο με τις κούνιες στο κέντρο της αίθουσας. Κατανοήσαμε ότι η τέχνη του πηλού είναι παλιά, αλλά όπως φαίνεται είναι μια διαχρονική τέχνη. Άλλα έργα που μας έκαναν εντύπωση ήταν τα έργα με τα δίχτυα, γιατί μας φάνηκαν πολύ δύσκολα. Όλα στην έκθεση αυτή ήταν υπέροχα. Είδαμε μια νέα αισθητική. Συνολικά, η έκθεση τράβηξε το ενδιαφέρον μας για να μάθουμε και να δούμε πιο ενεργά το αντικείμενο της κεραμικής.

Γιώργος-Ηλίας-Γιώργος-Δήμος
Αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι είναι δυνατό να φτιάχονται υπέροχα έργα μόνο με άργιλο και κοκκινόχωμα σε συνδυασμό με λίγο νερό. Τα έργα της κεραμικής διμιουργούνται στο χέρι, αλλά κάποια απ' αυτά και με μηχανήματα. Όλα όμως είναι τελικά χειροποίητα. Συνειδητοποιήσαμε ότι θέλει πολύ κόπο και χρόνο για να φτιαχτεί ένα εργο κεραμικής, που χαρίζει ομορφιά. Μακάρι να μπορούσαν όλοι να αποκτήσουν έστω και ένα. Θα πρότεινα σε φίλους και γνωστούς να πάνε και να δούνε την έκθεση, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.
 
Ροσίτσα-Στέλιος-Μαρία-Σταμούλης
Μάς άρεσε πάρα πολύ που επισκεφτήκαμε την έκθεση γιατί ήταν για όλους μας η πρώτη φορά. Ο χώρος είχε πολλά έργα, διακοσμητικά, κεραμικά, καθημερινά σκεύη και άλλα. Η κεραμική είναι η πιο παλιά τέχνη, γιατί οι άνθρωποι στα πρώτα σπίτια τους χρειάζονταν διαφορά σκεύη από πηλό. Μπορεί ο πηλός να είναι λάσπη, όμως η κεραμική είναι κομμάτι της λαϊκής παράδοσης. Μάθαμε για τον τροχό και για άλλες τεχνικές όπως για το γυαλί που χρησιμοποιούν. Η επίσκεψη στην έκθεση ήταν μοναδική. Νιώθεις κυρίως θαυμασμό γιατί από ένα τόσο ασήμαντο, απλό υλικό μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα και να γίνει η ζωή όμορφη. Βλέποντας τον πηλό νιώθεις ότι μπορείς να πετάξεις το πλαστικό. Πράγματι, ήταν ωραία εμπειρία, ένας χώρος παραμυθένιος από χώμα, νερό και φωτιά, όπως ήταν και η ονομασία της έκθεσης.

Άννα-Αχιλλέας-Γιώργος-Ευαγγελία
Χαρήκαμε ιδιαίτερα που επισκεφθηκαμε την έκθεση κεραμικής της Μαριαννας Γκουντουβα. Διαπιστώσαμε ότι η κεραμική ειναι μια τέχνη δύσκολη, με πολλες λεπτομερειες, χρώματα, πολλών ειδών σχέδια και πολλή φαντασία. Συνειδητοποιήσαμε ότι με λίγο νερο και πηλό μπορεις να δημιουργήσεις αξιοθαύμαστα καλλιτεχνήματα. Μας άρεσε βέβαια και η αισθητικη της έκθεσης που κέρδιζε πολύ από το φωτισμό. Μετα από την επίσκεψή μου στην έκθεση αυτή μου κινήθηκε το ενδιαφερον για να παρακολουθήσω και άλλους καλλιτέχνες!

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η επίσκεψη υπήρξε μια αξιόλογη μαθησιακή εμπειρία με σημαντικό αποτύπωμα. Φάνηκε ότι υπήρχε μικρή ή μηδαμινή επαφή των εκπαιδευομένων με την τέχνη και ότι αυτό το βίωμα της επίσκεψης ήταν πολύ βοηθητικό και ενισχυτικό. Νομίζουμε ότι υπήρξε μια αλλαγή στην κατεύθυνση της αναγνώρισης της σημασίας της τέχνης με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: αυτό της κεραμικής. Κατανοήθηκαν επίσης θέματα όπως οι δυσκολίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν μια τέχνη. Πολύ σημαντικό ήταν επίσης το τμήμα που αφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν: π.χ. η ιδέα να γίνουν και άλλες επισκέψεις, να γνωρίσουμε και άλλες τέχνες ή, πολύ περισσότερο, να καταπιαστούμε με την ίδια την τέχνη της κεραμικής. Για το τελευταίο αυτό κινήθηκε πολύ έντονη η περιέργειά μας και θα θέλαμε κάποτε αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ