Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Με σύμβολο το βιβλίο πραγματοποιήθηκε η φετινή τελετή έναρξης στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας (2 Οκτωβρίου 2019)

το βιβλίο μας!
Με σύμβολο το βιβλίο πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου η τελετή υποδοχής των νέων εκπαιδευομένων του 1ου ΣΔΕ Λάρισας, που είναι, συγχρόνως, και τελετή έναρξης της διδακτικής χρονιάς 2019-2020.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η σημαντική αυτή εναρκτήρια γιορτή ετοιμάστηκε από τους εκπαιδευόμενους του Β επιπέδου για να τιμηθούν οι νέοι/ες εκπαιδευόμενοι/ες. 
Με συζήτηση και διάλογο εδώ και αρκετές μέρες οι "παλαιοί" μαθητές κατέληξαν στη χρήση ενός κεντρικού συμβόλου. Το σύμβολο αυτό αποφασίστηκε για φέτος να είναι το βιβλίο. 
Οι μαθητές μας έλαβαν αυτήν την απόφαση όχι μόνο γιατί το βιβλίο συμβολίζει τη γνώση, που είναι ο σκοπός και το όνειρο των μαθητών του ΣΔΕ, αλλά και επειδή έτσι δινόταν η δυνατότητα να δημιουργήσουν μόνοι τους ένα πανέμορφο βιβλίο, ένα χειροποίητο κομψοτέχνημα, στο οποίο θα αφηγούνταν -ως συγγραφείς- το ιστορικό της φοίτησής τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την εμπειρία τους στο σχολείο. Οι μαθητές έκριναν ότι δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να προϋπαντήσουν τους νέους και να τους κατατοπίσουν παράλληλα για το σχολείο.
Πιο συγκεκριμένα το βιβλίο περιείχε 4 κεφάλαια που τιτλοφορούνταν ως εξής:
1. Οι χτύποι του μυαλού μου. Στο κεφάλαιο αυτό καταφράφηκε η ψυχική κατάσταση που χαρακτήριζε του εκπαιδευόμενους, καθώς ανάδευαν στο μυαλό τους, για βδομάδες, μήνες ή και χρόνια, τη σκέψη να εγγραφούν στο σχολείο.
2. Κάτι διαφορετικό αρχίζει. Εδώ καταγράφηκαν οι πρώτες μέρες των εκπαιδευόμενων, οι σχετικές με την εγγραφή, τη συνέντευξη και την υποδοχή τους.
3. Μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες. Το κεφάλαιο αυτό περιέλαβε συνοπτικά όλες τις εμπειρίες που είχαν οι εκπαιδευόμενοι με τη μάθησή τους.
4. Το ταξίδι συνεχίζεται ... Στο τελευταίο κεφάλαιο αποτυπώθηκαν οι φετινές σκέψεις, στην έναρξη της χρονιάς, και οι συμβουλές προς τους νέους συμμαθητές.

Έπειτα από τον καθιερωμένο αγιασμό, οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ επιπέδου (βλ. φωτογραφίες) διάβασαν αποσπάσματα από το "Βιβλίο του ΣΔΕ" με τον τίτλο Ποτέ δεν είναι αργά, το οποίο βρισκόταν σε περίοπτη θέση καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τόσο αυτοί που διάβασαν όσο και οι υπόλοιποι που συνεργάστηκαν για την εκδήλωση δεν έκρυβαν τη χαρά και τη συγκίνησή τους. Την ίδια στιγμή σε οθόνη προβάλλονταν τα περιεχόμενα του βιβλίου, για να να είναι ορατά από όλο το κοινό.
Στη συνέχεια έγινε η "παράδοση" από τους "παλαιούς" του σχολικού φακέλου στους "νέους", οι οποίοι προσέρχονταν και παρελάμβαναν ακόμη ένα συμβολικό δωράκι, ένα μολύβι με μία καρτέλα που έφερε μια αισθαντική ευχή.Ακούστηκαν πολλές εγκάρδιες ευχές.

παράδοση φακέλου και ευχών
Η εκδήλωση, που δέχθηκε μεγάλη προσέλευση, προπάντων των εκπαιδευομένων από παλαιότερα έτη, ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση με εδέσματα και ποτά που προσέφερε ευγενικά σε όλο το σχολείο το Β επίπεδο.
ο μπουφές
Η γιορτή αυτή είχε ζεστή, οικογενειακή ατμόσφαιρα, τέτοια που αρμόζει στην κουλτούρα του σχολείου. Χαιρόμαστε που κάθε χρόνο υλοποιείται μια όμορφη, πρωτότυπη εκδήλωση, μεστή νοημάτων και συναισθημάτων.
Ευχόμαστε σε όλους ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μάθηση.
Στο ΣΔΕ νοιαζόμαστε να θέτουμε σε συνεργασία με τους μαθητές υψηλούς στόχους, γνωστικούς, συναισθηματικούς, κοινωνικούς, και κύρια επιδίωξή μας είναι να προσπαθούμε να τους επιτυγχάνουν ΟΛΟΙ οι εκπαιδευόμενοι.











.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ