Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Στο πλαίσιο του στόχου των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, που αφορά στο άνοιγμά τους στις τοπικές κοινωνίες και στους φορείς του πολιτισμού, το Β΄ επίπεδο του 1ου ΣΔΕ Λάρισας επισκέφθηκε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017.

Της επίσκεψης προηγήθηκε κατάλληλη διαθεματική προετοιμασία των εκπαιδευομένων, στο πλαίσιο του Γλωσσικού, Κοινωνικού και Πολιτισμικού / Αισθητικού γραμματισμού. Αρχικά οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, και επέλεξαν την διατροφή ως θέμα προετοιμασίας και εστίασης για την επίσκεψή τους. Με μια σειρά μαθημάτων σχετικών με την διατροφή από τα παλαιολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα, απέκτησαν ένα σύνολο γνώσεων σχετικών με το θέμα, ώστε να κατακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιπλέον γνώσεις κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο.
Οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου ξεναγήθηκαν στη μόνιμη συλλογή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας από την αρχαιολόγο κ. Ασημίνα Τσιάκα, η οποία επικεντρώνοντας στο θέμα της διατροφής και δίνοντας τις κατάλληλες πληροφορίες στους εκπαιδευόμενους, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον τους και εμπλούτισε τις σχετικές γνώσεις που είχαν οι ίδιοι αποκτήσει κατά τη φάση της προετοιμασίας τους.
Ως συνέχεια της επίσκεψης αυτής οι εκπαιδευόμενοι πρόκειται να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μαθησιακών αντικειμένων σχετικών με την διατροφή μέσα στο χρόνο. Συγκεκριμένα θα κατασκευάσουν χρονογραμμές οι οποίες θα δείχνουν την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών, των αγγείων αλλά και των χώρων που έχουν σχέση με την διατροφή. Παράλληλα θα εκφράσουν την εμπειρία που απέκτησαν από την επίσκεψη στο μουσείο με εικαστικές εφαρμογές (δημιουργία κολάζ, αντίγραφα ειδωλίων και αντικειμένων με πηλό κ.α.).

Το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας ευχαριστεί ιδιαίτερα για την επίσκεψη αυτή τις κκ. Σταυρούλα Σδρόλια και Ασημίνα Τσιάκα, προϊσταμένη και αρχαιολόγο αντίστοιχα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Συγκεκριμένα ευχαριστεί την κ. Σδρόλια για την άδεια που έδωσε να ανοίξει το Μουσείο σε απογευματινή ώρα, κατά την οποία και μόνο μπορούν να το επισκεφθούν οι μαθητές του Σχολείου μας και βεβαίως την κ. Τσιάκα για την εμπεριστατωμένη και κατάλληλη παιδαγωγικά ξενάγησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ