Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, το Α΄ επίπεδο του 1ου ΣΔΕ Λάρισας επισκέφτηκε το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Στόχος της επίσκεψης, το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία και στους φορείς του πολιτισμού της πόλης μας.
Οι εκπαιδευόμενοι προετοιμάστηκαν με σειρά μαθημάτων σχετικών με τη λαϊκή τέχνη στα πλαίσια της Πολιτισμικής και Αισθητικής Αγωγής. Οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου ξεναγήθηκαν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου αλλά και στην περιοδική του έκθεση από την εθελόντρια και συνεργάτη του Λαογραφικού Μουσείου κα Αριστέα Μπέσιου η οποία ανέδειξε, με την αγάπη της για την παράδοση του τόπου μας, τα ιδιαίτερα εκθέματα του Μουσείου, τονίζοντας την ομορφιά αλλά και τη λειτουργικότητα της λαϊκής τέχνης.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι εκπαιδευόμενοι ανέσυραν μνήμες και βιώματα από τη ζωή τους στο χωριό. Τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές των εκθεμάτων έφεραν στην επιφάνεια πλούσιες αφηγήσεις για τον τρόπο της ζωής των παππούδων τους. Η διαπίστωση κοινή σε όλους: η άμεση σχέση της καθημερινότητας με τη φύση, η ζεστασιά των υλικών αλλά και η ομορφιά που διαπερνάει τα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα. Αντικείμενα που δημιουργούνται από την αρχή μέχρι το τέλος από τα χέρια του ανθρώπου και που διασώζουν τον ρυθμό και την ζεστασιά της καρδιάς τους.
 Η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τη σχέση της παράδοσης με τη νεωτερικότητα, καθώς και γύρω από το πώς και πόσο αυτή η παράδοση μπορεί να τροφοδοτήσει το σήμερα. Απαντήσεις έδωσε στη συζήτηση το ίδιο το Λαογραφικό Μουσείο με την περιοδική έκθεση που φιλοξενεί «Από το μύθο της Αράχνης στο σήμερα» με έργα υφαντικής και κατασκευές της εικαστικού Ιωάννας Τερλίδου.
Στην έκθεση αυτή, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία  να γνωρίσουν μια διαφορετική προσέγγιση της υφαντικής μέσα από την  ιστορική της διαδρομή που την αναδεικνύει όχι μόνο ως  χρηστικό αντικείμενο αλλά και ως  εικαστική έκφραση. Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας ευχαριστεί την επιστημονική υπεύθυνη του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κα Φανή Καλοκαιρινού για την οργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ