Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ένα απόγευμα "γεμάτο θεσσαλική ζωή" στο Μουσείο Συρμακέζη (Ελάτεια Λάρισας)


Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, και κάτω από εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, το 1ο ΣΔΕ Λάρισας πραγματοποίησε εκπαιδευτική περιβαλλοντική επίσκεψη στο "Μουσείο Θεσσαλικής ζωής της οικογένειας Συρμακέζη.


Για όσους δεν το γνωρίζουν το υπέροχο αυτό μουσείο βρίσκεται στην Ελάτεια, 25 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα. Το χωριό, ήσυχο, καθαρό και παραδοσιακό, βρίσκεται σε ένα πανέμορφο τοπίο. Αυτός που το επισκέπτεται έχει θέα την ολοπράσινη φύση και τον καταγάλανο ουρανό που απλώνονται μπροστά στα μάτια του.
Οι χώροι του μουσείου περιλαμβάνουν:
  • Το κυρίως οίκημα με τα υπνοδωμάτια, το μαγειριό, την τραπεζαρία και το καθιστικό.
  • Τον παλιό στάβλο με όλο το γεωργικό εξοπλισμό της εποχής και χώρους παράθεσης εξοπλισμού οικιακών και αγροτικών εργασιών (ζύμωμα ψωμιού, αποθήκευση σιτηρών, φούρνος κλπ)
  • Το εξωτερικό δωμάτιο του παππού
  • Αίθουσα εκδηλώσεων 80 ατόμων




Οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην οικογένεια Συρμακέζη για τη φιλοξενία που τους επιφύλαξαν.
Η επίσκεψη είχε για κάθε ομάδα δύο μέρη: την περιήγηση μέσα στο αρχοντικό και την περιήγηση στον στάβλο. Το πρώτο μέρος φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με το εσωτερικό ενός χώρου που αφορούσε την καθαρά ιδιωτική ζωή μιας εύπορης οικογένειας πριν από έναν αιώνα περίπου. 



 
 






Το δεύτερο μέρος αποκαλύπτει στους επισκέπτες τις διαδικασίες της δύσκολης αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής της εποχής εκείνης.


Στο σπίτι απόκεινται σπουδαία κειμήλια που είναι και σημαντικές ιστορικές πηγές, όπως όπλα, νομίσματα, έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία κλπ.








Έπειτα από την επίσκεψη όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καθήσαμε στον μαγευτικό κήπο του μουσείου, με ένα γλυκύτατο αεράκι να μας χαρίζει κάτω από τον ήσκιο των δέντρων ευρόσυνη διάθεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ