Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας στο Δημοτικό Ωδείο για το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι» του Ουγκώ

Ένα ακόμη μικρό πρότζεκτ του 1ου ΣΔΕ Λάρισας ολοκληρώθηκε την εβδομάδα αυτή με την παρακολούθηση του μιούζικαλ «Οι Άθλιοι» που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. 
Η επίσκεψη ήταν τμήμα μιας διδασκαλίας με τίτλο «Κοινωνικά προβλήματα χθες και σήμερα - Κλασικά λογοτεχνικά έργα – Μουσική και πολιτισμός» που είχε πλατιά στοχοθεσία συνδυάζοντας γλωσσικό, κοινωνικό και αισθητικό γραμματισμό:
  •  την εισαγωγή στη θεματική των κοινωνικών προβλημάτων (φτώχεια, βία, ηθική, άνθρωπος και  κοινωνία) υπό μια διαχρονική οπτική,
  •  την ενασχόληση, αν και τμηματική, με ένα κλασικό λογοτεχνικό έργο (Άθλιοι) που θεματοποιεί το κοινωνικό πρόβλημα και βρίθει διαχρονικών μηνυμάτων,
  • τη γνωριμία με ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό είδος, το μιούζικαλ, και τα χαρακτηριστικά του μέσα από την παρακολούθηση του συγκεκριμένου λογοτεχνικού έργου στη μορφή αυτή (μιούζικαλ#θέατρο#κινηματογράφος).
Στη διάρκεια της διδασκαλίας οι μαθητές, άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά, επεξεργάστηκαν ποικίλα φύλλα εργασίας τα οποία εξυπηρετούσαν την ανωτέρω στοχοθεσία. Όπως είναι φυσικό, χρησιμοποιήθηκαν και οι ΤΠΕ για την αναζήτηση ποικίλων πληροφοριών και για την άντληση πηγών, καθώς και διάφορες άλλες τεχνικές διδασκαλίας και μάθησης, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παρακολούθηση της αντίστοιχης κινηματογραφικής ταινίας.
Από την ομάδα του Β Επιπέδου, όπου πραγματοποιήθηκε το σενάριο αυτό, εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα να μην παραμείνουμε εντός των τειχών του σχολείου, αλλά να μεταβούμε σε έναν ιστορικό πολιτιστικό χώρο της πόλης, το Δημοτικό Ωδείο, και να τον γνωρίσουμε από κοντά και να παρακολουθήσουμε συγχρόνως εκεί μια παράσταση μιούζικαλ, ενός είδους από το οποίο ελάχιστη εμπειρία είχαμε έως τώρα. Ήταν πολύ ευνοϊκή συγκυρία η παράσταση του σχετικού μιούζικαλ την εποχή αυτή στο Δημοτικό ωδείο της Λάρισας στην περίοδο της υλοποίησης της διδασκαλίας (16/2/2015).
Η ομάδα του Β Επιπέδου

Η πανέμορφη σκηνή της αίθουσας
Η ομάδα εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της από το θέαμα αξιολογώντας την εμπειρία ως εξαιρετική και πρωτότυπη, καθώς και ενδιαφέρουσα και άρτια από μουσική και γενική καλλιτεχνική άποψη. Έκρινε ότι τέτοιες εκδηλώσεις λαμπρύνουν και τιμούν τη ζωή της πόλης μας και θα πρέπει να συστηματοποιηθούν και να ενισχυθούν, καθώς στηρίζονται στην δύναμη της ψυχής απλώς και μόνο των συντελεστών τους. Συγχαίρουμε και από εδώ όλους τους συντελεστές.
Δημήτρης Λαπούσης
Στα τελευταία φύλλα εργασίας οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συσχετίσουν το μιούζικαλ που παρακολούθησαν με το κινηματογραφικό μιούζικαλ (του 2012, στηριγμένο στο θεατρικό μιούζικαλ συγκεκριμένων συνθετών), με το πρωτότυπο έργο (το μυθιστόρημα του Ουγκώ), αλλά και με τις κινηματογραφικές αποδόσεις του μυθιστορήματος και να εντοπίσουν τις ποικίλες ομοιότητες και διαφορές. 

 Επίσης, να προσδιορίσουν την εικαστική ταυτότητα της παράστασης που παρακολούθησαν, να επισημάνουν το κοινωνικό μήνυμα και πώς αυτό αποτυπώθηκε στην παράσταση που παρακολούθησαν, να συσχετίσουν μορφή και περιεχόμενο, να εξακριβώσουν τι καινούριο πρόσθεσε το μιούζικαλ στην έκφραση των «Αθλίων». Τέλος, να συσχετίσουν τις δικές τους εντυπώσεις και ερμηνείες με τον καταγεγραμμένο απόηχο της παράστασης και να αναζητήσουν άλλες εκδηλώσεις όπου θα ήθελαν μελλοντικά να λάβουν μέρος.   

Με την πρώτη ευκαιρία θα πραγματοποιήσουμε συστηματική παρουσίαση του σεναρίου με δείγματα από την εργασία των μαθητών, που θα τεκμηριώνουν καλύτερα την εφαρμογή του στην πράξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ