Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Εκπαιδευόμενοι του 1ου ΣΔΕ Λάρισας συνομιλούν με το ζωγράφο Χρήστο Σαμαρά


Οι εκπαιδευόμενοι του 1ου ΣΔΕ Λάρισας  στα πλαίσια της Πολιτισμικής και Αισθητικής Αγωγής επισκέφθηκαν την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Σαμαρά, «Σιωπηλά τοπία, Σιωπηλοί Χώροι» στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα έργα του Λαρισαίου ζωγράφου και να ψηλαφίσουν τα μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης περιπέτειας στους δρόμους της αποξένωσης και της μοναξιάς του αστικοποιημένου περιβάλλοντος έτσι όπως καταγράφονται ζωγραφικά στα έργα της έκθεσης. Στην επιτυχία της επίσκεψης συνέβαλλε και ο ίδιος ο ζωγράφος, ο Χρήστος Σαμαράς που, σαν δάσκαλος και εμψυχωτής, στάθηκε δίπλα στους εκπαιδευόμενους και, ελευθερώνοντας το βλέμμα τους, ανέδειξε  τις δυνατότητές τους στο να αναγνώσουν  και να κατανοήσουν τη ζωγραφική του γλώσσα. Ένα πλήθος παρατηρήσεων έδωσε αφορμή σε γόνιμες συζητήσεις για τις κοινωνικές αλλαγές και την αποξένωση του σημερινού ανθρώπου. 
Ωστόσο, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ δεν παρέλειψαν, έκπληκτοι, να επισημάνουν ότι από τα έργα αναδύεται, ταυτόχρονα με την κατήφεια του θέματος, η ελπίδα και η θετική προοπτική μέσα από  το φως και τα χρώματα που ο ζωγράφος επιλέγει. Οι εκπαιδευόμενοι αισθάνθηκαν ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τους δόθηκε από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας να διαφοροποιήσουν την αντίληψή τους για τους ζωγράφους και να διαπιστώσουν πόσο οικείος μπορεί να είναι ένας αληθινά πνευματικός και ταλαντούχος άνθρωπος.  
 Όλα αυτά έγιναν μια πολύτιμη εμπειρία για τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ, που θα συνεχίσουν να την αξιοποιούν μετά την επιστροφή τους στο σχολείο καθώς η τέχνη άνοιξε κι άλλους δρόμους για την πολύτιμη μάθηση   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ