Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Δράσεις φιλαναγνωσίας στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη "Κ.Κούμας"

Τι είναι βιβλίο; Και τι βιβλιοθήκη; Ποιες είναι οι κατηγορίες βιβλίων; Ποιος και γιατί φροντίζει μέσα στην κοινωνία για το βιβλίο και για την ανάγνωση; Γιατί πρέπει να φυλάσσονται τα βιβλία; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με την ανάγνωση και τα βιβλία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο; Ποιους ρόλους έχει μια βιβλιοθήκη σήμερα; 
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τις ομάδες του σχολείου μας κατά τις τελευταίες εβδομάδες και ως επιστέγασμα των συζητήσεων και των προβληματισμών πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας "Κωνσταντίνος Κούμας". Εκεί οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δίωρα προγράμματα με σκοπό την γνωριμία και την εξοικείωση με την βιβλιοθήκη ως θεσμό και περιβάλλον, με την ιστορία της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης, με την ταξινόμηση των βιβλίων στη βιβλιοθήκη, καθώς και την επαφή με το ίδιο το βιβλίο. Για την επίτευξη του δεύτερου σκοπού  αξιοποιήθηκαν διάφοροι παιγνιώδεις τρόποι ομαδικής εργασίας. Οι εκπαιδευόμενοί μας βγήκαν κερδισμένοι από τις δραστηριότητες αυτές, δηλώνοντας ικανοποίηση από την επίσκεψη, ενώ στη Βιβλιοθήκη ελπίζουμε ότι δόθηκε η δυνατότητα απόκτησης νέων μελών! Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της υπηρεσίας για την προθυμία και την ευγένεια.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό των επισκέψεων έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης
http://vivl-laris.lar.sch.gr/?p=10488

Ως συνέχεια της επίσκεψης οι μαθητές ενός τμήματος του δευτέρου επιπέδου καταπιάστηκαν στο πλαίσιο του γλωσσικού γραμματισμού με τη συγγραφή ενός κειμένου με θέμα τη χρησιμότητα και τη σημασία των δημοσίων βιβλιοθηκών.  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλες οι δραστηριότητες έχουν ασκήσει επίδραση στους μαθητές μας και ότι βάλαμε ένα λιθαράκι στην απόκτηση ή στη βελτίωση της σχέσης τους με το βιβλίο και το διάβασμα. Το κείμενό τους δείχνει ίσως την ευαισθητοποίησή τους.


Σκέψεις έπειτα από την επίσκεψη στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης μας

Στον 21ο αιώνα είναι σπουδαίο και αναγκαίο να υπάρχουν βιβλιοθήκες σε κάθε πόλη. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει εισχωρήσει τόσο απότομα και δυναμικά στη ζωή μας, που μικροί και μεγάλοι λησμονούν την τροφή των γνώσεων που δίνουν τα βιβλία.

Ο πιο βασικός ρόλος της βιβλιοθήκης σε μια τοπική κοινωνία είναι η προώθηση του πολιτισμού. Πρώτα και κύρια, η βιβλιοθήκη δανείζει βιβλία στο κοινό. Εξυπηρετεί άτομα διαφόρων ηλικιών, προσφέροντας δωρεάν γνώση. Επιπλέον, προστατεύει παλιές εκδόσεις βιβλίων, όπως και άλλα κειμήλια. Προσφέρει επίσης δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για όσους το χρειάζονται.

Μία ακόμη σημαντική προσφορά της βιβλιοθήκης είναι η γνώση και η δωρεάν προσφορά της. Όλοι μπορούμε να επισκεφτούμε τη βιβλιοθήκη, ο καθένας και για διαφορετικούς λόγους. Με τη μεγάλη συλλογή βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη, όπως ιστορικά, λογοτεχνικά, παιδικά, επιστημονικά, αλλά και για ειδικές ομάδες ανθρώπων, συμβάλλει στη γνώση και στη μόρφωση των πολιτών.

Επιπρόσθετα, ένα άλλο αντικείμενο της δημόσιας βιβλιοθήκης είναι να καλύπτει τον ελεύθερο χρόνο του πολίτη, ώστε να περνάει ευχάριστα τον χρόνο του και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του. Ξεφεύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας και επίσης υπάρχει η δυνατότητα για τα μικρά παιδιά να πάνε στη βιβλιοθήκη για να μορφωθούν και να ψυχαγωγηθούν, π.χ. ακούγοντας παραμύθια. Μπορούμε να δανειστούμε βιβλία πολλών ειδών και να τα διαβάσουμε στο σπίτι μας ή στο αναγνωστήριο.

Σημαντική προσφορά της βιβλιοθήκης επίσης είναι η εξασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών προς όλους τους ανθρώπους, προπάντων των ΑΜΕΑ. Π.χ. προσφέρει τεχνολογικά βοηθήματα για τυφλούς αναγνώστες. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους με κινητικές ιδιαιτερότητες να εισέλθουν από την ειδική ράμπα και επιπλέον να χρησιμοποιήσουν τον ανελκυστήρα. Έτσι, έχουν όλοι πρόσβαση στη γνώση.

Κλείνοντας, ας επισημάνουμε ότι στη βιβλιοθήκη μπορούμε να βρούμε βιβλία κάθε λογής και για κάθε γούστο. Μπορούμε να ανακαλύψουμε πληροφορίες, ιστορίες και γνώσεις που προέρχονται από χρόνια ή και αιώνες πριν και είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε αλλού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ