Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση – Ερευνητικό σχέδιο για το δημοτικό τραγούδι από το 1ο ΣΔΕ Λάρισας

 Ακούστε εδώ όλη την εκπομπή!!!
Εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΕΡΤ προγραμμάτισε το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας. Η επίσκεψη είχε στόχο να ξεναγηθούν οι εκπαιδευόμενοι στις εγκαταστάσεις του σταθμού και παράλληλα να ενημερώσουν για το ερευνητικό σχέδιο του σχολείου σε σχέση με το δημοτικό τραγούδι.
Αποδείχθηκε ότι μία ώρα «με λόγο και Αιτία» ήταν πολύ λίγη για να μιλήσουν εκπαιδευόμενοι και καθηγητές για το ερευνητικό σχέδιο. Ήταν πολύ λίγη για να μιλήσουν όλοι για την ανθρώπινη θέληση για μάθηση και δημιουργία, πέρα και έξω από ηλικίες και υποχρεώσεις. Ήταν λίγη για να μπορέσουν οι 12 μαθητές να ξεδιπλώσουν τις ιστορίες τους, με κοινό παρανομαστή την κομβική εκείνη στιγμή στη ζωή τους που αποφάσισαν να γαντζωθούν από τη δεύτερη ευκαιρία για να πάρουν το πολυπόθητο απολυτήριο γυμνασίου, που δεν πήραν στην ώρα του και κάποιοι εξ αυτών να συνεχίσουν και στο απολυτήριο λυκείου. Εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους και ενήλικες οι μαθητές του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας κάνουν στη ζωή τους την υπέρβαση και πάνε σχολείο, συνδυάζοντας τις υποχρεώσεις, τη δουλειά, τα παιδιά, τα εγγόνια κάποιοι εξ αυτών και το σχολείο.
Στην ΕΡΤ Λάρισας συνοδεύονταν από δύο καθηγητές τους, την κ. Σωτηρία Κέλλα και τον κ. Χρήστο Καλαντζή. Είναι οι δύο καθηγητές που συντονίζουν το ερευνητικό σχέδιο που αφορά στην ιστορία της Λάρισας μέσα από τα δημοτικά τραγούδια. Για την ακρίβεια, ο πλήρης τίτλος του προγράμματος είναι «Δημοτικά τραγούδια: οι «εφημερίδες» μίας εποχής. «Έκτακτο παράρτημα» για την περιοχή της Λάρισας.
Η δουλειά που έχουν κάνει οι δεκατρείς εκπαιδευόμενοι με τους καθηγητές τους πάνω στο ερευνητικό σχέδιο είναι αξιόλογη, με έρευνα πάνω σε κάθε είδος δημοτικού τραγουδιού, από μοιρολόγια και νανουρίσματα, μέχρι ακριτικά και εργατικά δημοτικά τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ