Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Οι μαθητές του ΣΔΕ για την φιλία

Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν άφησαν αδιάφορους τους μαθητές του Α επιπέδου του 1ου ΣΔΕ Λάρισας, πόσω μάλλον που και φέτος κάποιων τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε αυτές. Για τον λόγο αυτό σκεφτήκαμε όλοι μας να πάρουμε μια μικρή γεύση από τις περιβόητες αυτές εξετάσεις. Θέλαμε όμως η επαφή μας να γίνει με τρόπο διαφορετικό και προπάντων όχι με σκοπό την αξιολόγηση!

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δούμε στο πλαίσιο του γλωσσικού γραμματισμού με ποιο τρόπο το κράτος "δοκιμάζει" τους μαθητές και τις μαθήτριες στην σπουδαιότερη στιγμή της ζωής, προκειμένου να τους "επιτρέψει" την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τι ζητά, λοιπόν, τοκράτος από τους μαθητές να γράψουν;  Τι ερωτήσεις υπάρχουν;  Τι απαντήσεις πρέπει να δώσουν οι μαθητές;

Για τον σκοπό αυτό μελετήσαμε τα φετινά θέματα της νεοελληνικής γλώσσας ως ενιαίο "κείμενο". Από τη μελέτη μας διαπιστώσαμε τα εξής:
- το θέμα της φιλίας είναι πολύ σημαντικό και η επιλογή του Υπουργείου ιδιαίτερα επιτυχής
- το κεντρικό κείμενο περιέχει πολύ ουσιαστικές ιδέες οι οποίες πράγματι απασχολούν τους μαθητές και τους εφήβους
- είναι σημαντικό ότι γίνεται εκτενής αναφορά στον Αριστοτέλη
- οι ασκήσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι σκληρή εξέταση γραμματικής, αλλά ζητούν γνώσεις για τη γλώσσα
- στα κείμενα που έπρεπε οι ίδιοι οι μαθητές να γράψουν θίγονται πολύ επίκαιρα ζητήματα όπως η αληθινή φιλία και ο ρόλος της ηλεκτρονικής δικτύωσης. Οι μαθητές είχαν σίγουρα να πουν πολλά.


Η ενασχόληση με το θέμα της νεοελληνικής γλώσσας για τη φιλία ξύπνησε το ενδιαφέρον και την όρεξη των μαθητών του σχολείου γράψουν λίγες γραμμές για τη φιλία. Χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε μια διάλεξε ένα θέμα. Και ιδού:  

Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας
Ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, σεβασμός, ανιδιοτέλεια. Αυτά είναι κάποια από τα πιο βασικά και ουσιώδη, απαραίτητα συστατικά, κατά την προσωπική μας άποψη, για να χαρακτηρίσεις μια φιλία ως γνήσια. Γνήσια φιλία.Ίσως το πιο δύσκολο από όλα τα "είδη" φιλίας που υπάρχουν. Δίνεις, νοιάζεσαι, πονάς, υποφέρεις, κλαις, στενοχωριέσαι και πολλές φορές όλα αυτά μονόπλευρα, γιατί ο φίλος το έχει ανάγκη, γιατί η θέση σου είναι εκεί, δίπλα ο ένας στον άλλον. Στα κακά και στα καλά, στις χαρές και στις λύπες πάντα μαζί, ο μόνος άνθρωπος, πλην των συγγενών, που συνυπάρχει, συμπονά και συμπορεύεται στη ζωή σου. Και όλα αυτά με την θέλησή του και την αγάπη του, αυτός είναι ο γνήσιος φίλος.

Η φιλία και το διαδίκτυο. 
Η φιλια ειναι ενα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Σημερα που η τεχνολογια μπήκε στη ζωή μας μπορούμε να κάνουμε φίλους και μέσω του διαδικτύου. Αυτοί οι φίλοι είναι εικονικοί. Μπορεί κάποιες φορές, όμως, να προκύψει και μια ουσιαστική φιλία. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βρίσκουν διέξοδο και επικοινωνία μέσω διαδικτύου για διάφορους λόγους. ΄Η γιατί είναι μοναχικοί ή είναι σε απόσταση με άλλους ανθρώπους και αυτό είναι ένα μέσο να κάνουν φίλους. Θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τυχόν κυνδύνους!!!

Φιλία και παιδική ηλικία
Yπάρχουν φιλίες που κρατάνε από την παιδική ηλικία και συνήθως είναι αυτές που διαρκούν για πάντα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το μικρό παιδί μαθαίνει να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά, να είναι κοινωνικό να μοιράζεται υλικά αγαθά να αναπτύσσει συναισθήματα, κι όλα αυτά χωρίς πονηριά και συμφέρον, τουλάχιστον συνήθως. Μόνο έτσι μεγαλώνοντας το παιδί θα μπορέσει να αναπτύξει σχέσεις αληθινής φιλίας. Τελικά, η παιδική φιλία είναι ίσως η πιο σπουδαία και η πιο σημαντική σχέση.

Φιλία και ώριμη ηλικία
Στην ώριμη ηλικία η φιλία είναι δύσκολη γιατί ο καθένας έχει περάσει πολλά,σκέφτεται διαφορετικά και δεν ανοίγεται εύκολα.Θα πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, νάναι αληθινός, να μην είναι ιδιοτελής να υπάρχει ειλικρίνεια,αγνότητα συναισθημάτων και ανθεκτικότητα.Δύσκολο να υπάρξουν τέτοιες φιλίες σήμερα μεταξύ μεγάλων ανθρώπων γιατί συχνά εμφανίζονται συμφέροντα και τάσεις εκμετάλλευσης.

Κίνδυνοι για την φιλία
Φιλία. Λέξη ιερή για κάποιους. Όλοι μας έχουμε φίλους. Κάποιους πιστούς και κάποιους λιγότερο πιστούς. Με άλλους καλύπτουμε ορισμένες ανάγκες μας και με άλλους είμαστε αδελφές ψυχές. Η φιλία όμως κινδυνεύει από πολλά. Με κυριότερο κίνδυνο την έλλειψη εμπιστοσύνης. Όταν αυτό συμβεί, η φιλία τραυματίζεται και δεν επανέρχεται. Δεν είναι όμως ο μόνος κίνδυνος. Ο φθόνος, η ζήλια, η έλλειψη σεβασμού, η διάψευση των προσδοκιών, τα συμφέροντα……. Όλα αυτά χαλάνε εύκολα μία φιλία. Κάποιοι φίλοι είναι πιστοί και κάποιοι όχι. Πώς να τους ξεχωρίσεις όμως;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ