Η φετινή εβδομάδα 27 Απριλίου-3 Μαΐου γιορτάστηκε ως Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση (Global Campaign for Education), μιας συμμαχίας που συστάθηκε το 1999 από ενώσεις και συνδικάτα εκπαιδευτικών, μαθητών, πολιτών και διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για την άσκηση πίεσης στην κατεύθυνση της ουσιαστικής εφαρμογής των διεθνών δεσμεύσεων, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου. Ας επισημάνουμε ότι η ActionAid International αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας, ενώ η ActionAid Ελλάς συντονίζει από το 2004 την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση στη χώρα μας.
Η εβδομάδα αυτή είναι μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις και δράσεις μαθητών, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη, κυρίως από σχολεία, σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Κατά την εβδομάδα αυτή οι μαθητές υπενθυμίζουν με δημιουργικούς και γεμάτους φαντασία τρόπους στους ηγέτες του κόσμου τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση και προωθούν το μήνυμα για την ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Όπως διαβάζουμε στο σχετικό υλικό που διένειμε η ActionAid Ελλάς, από το 2000 που υιοθετήθηκαν οι 8 Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (ΑΣΧ) από 189 χώρες στον κόσμο, έχει πραγματοποιηθεί τεράστια πρόοδος. Η παγκόσμια φτώχεια μειώνεται, περισσότερα παιδιά από ποτέ πηγαίνουν στο Δημοτικό σχολείο, η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί δραματικά, η πρόσβαση σε καθαρό νερό έχει επεκταθεί πολύ. Ωστόσο, με την εκπνοή των 8 ΑΣΧ το 2015, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αδιάκοπα ώστε να μπορούμε να έχουμε έναν πλανήτη όπου όλοι οι κάτοικοί του θα μπορούν να ζουν με ευημερία, ισότητα, ελευθερία, αξιοπρέπεια, ειρήνη.
Οι παγκόσμιοι αρχηγοί έχουν ζητήσει να συνταχθεί ένα μεγαλόπνοο και μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης, το οποίο θα εξακολουθεί να θέτει την παγκόσμια φτώχεια, τη βελτίωση της υγείας και την πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης ως βασικές προτεραιότητες. Ωστόσο, κρίνουν σκόπιμο να ληφθούν κι άλλες τοπικές και παγκόσμιες προκλήσεις υπόψη, όπως η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομικές ανισότητες, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανεργία.
Οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι αρχηγοί είναι σε διαδικασίες οριστικής διατύπωσης των νέων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), όπως πιθανώς θα λέγονται. Οι νέοι στόχοι θα υιοθετηθούν τον Σεπτέμβρη στην ειδική σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Όλοι εμείς, με αφορμή και μέσο τη φετινή εκστρατεία και ως μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ενημερωνόμαστε και καλούμε τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουν ενεργά στις «μετά το 2015» δράσεις και στην ψήφιση των νέων στόχων που αφορούν και εμάς τους ίδιους περισσότερο από ποτέ.
Οι όροι της φετινής συμμετοχής - η συμμετοχή του σχολείου μας
Τα σχολεία που συμμετέχουν στην Εβδομάδα για την Εκπαίδευση καλούνται να πραγματοποιήσουν διάφορες δράσεις κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση (27 Απριλίου-3 Μαΐου).
Εκπαιδευόμενοι του Α επιπέδου του 1ου ΣΔΕ Λάρισας με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Κώστα Οικονόμου αξιοποίησαν το πολύ αξιόλογο υλικό που χορηγήθηκε από τους διοργανωτές, αλλά έλαβαν μέρος και σε διάφορες άλλες δράσεις, όπως συζητήσεις, αναλύσεις και στρογγυλές τράπεζες σε επιμέρους πτυχές της θεματικής "ελεύθερος, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης". Η περιβαλλοντική ευσυνειδησία, η αγωγή υγείας και η αγωγή του καταναλωτή, η κοινωνική ευαισθησία, η φορολογική ευσυνειδησία ήταν ορισμένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν στην διάρκεια της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες για την υλοποίηση της Εβδομάδας η ομάδα σε κάθε σχολείο όφειλε να πει τη λέξη που θα ταξιδέψει (=δραστηριότητα «Λέω τη λέξη που θα ταξιδέψει»). Η δραστηριότητα αυτή, κορύφωση των δράσεων, ζητά από τους μαθητές να συμπληρώσουν μια πρόταση όπως π.χ. την πρόταση "Θέλουμε εκπαίδευση που ...", με λέξη ή λέξεις που εκφράζουν το πνεύμα της ομάδας, τις αντιλήψεις και τις στάσεις τους για την εκπαίδευση.
Αφού η ομάδα καταλήξει σε κάποια λέξη ή φράση, θα την αποστείλει, μαζί με μια φωτογραφία των μελών της, στους συντονιστές του προγράμματος, οι οποίοι θα κατασκευάσουν ένα βίντεο με τις φωτογραφίες και τις λέξεις όλων των σχολικών ομάδων. Το βίντεο που θα παραχθεί θα σταλεί στον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης ο/η οποίος/α θα ταξιδέψει τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και θα συμμετάσχει στην ειδική σύσκεψη στου ΟΗΕ για την Ανάπτυξη.
"Θέλουμε εκπαίδευση που να μας ανεβάζει ψηλά!", ήταν, λοιπόν, η φράση στην οποία κατέληξαν οι μαθητές του 1ου ΣΔΕ Λάρισας, ενώ παραπλεύρως δημοσιεύονται οι φωτογραφίες που ίσως ταξιδέψουν έως και τη Νέα Υόρκη...Σύμφωνα με τις οδηγίες για την υλοποίηση της Εβδομάδας η ομάδα σε κάθε σχολείο όφειλε να πει τη λέξη που θα ταξιδέψει (=δραστηριότητα «Λέω τη λέξη που θα ταξιδέψει»). Η δραστηριότητα αυτή, κορύφωση των δράσεων, ζητά από τους μαθητές να συμπληρώσουν μια πρόταση όπως π.χ. την πρόταση "Θέλουμε εκπαίδευση που ...", με λέξη ή λέξεις που εκφράζουν το πνεύμα της ομάδας, τις αντιλήψεις και τις στάσεις τους για την εκπαίδευση.
Αφού η ομάδα καταλήξει σε κάποια λέξη ή φράση, θα την αποστείλει, μαζί με μια φωτογραφία των μελών της, στους συντονιστές του προγράμματος, οι οποίοι θα κατασκευάσουν ένα βίντεο με τις φωτογραφίες και τις λέξεις όλων των σχολικών ομάδων. Το βίντεο που θα παραχθεί θα σταλεί στον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης ο/η οποίος/α θα ταξιδέψει τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και θα συμμετάσχει στην ειδική σύσκεψη στου ΟΗΕ για την Ανάπτυξη.
Η αναζήτηση της ολοκλήρωσης της πρότασης έγινε στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συζήτησης. Οι εκπαιδευόμενοι επεδίωξαν με τη συμπλήρωση της πρότασης να συμπυκνώσουν την ουσία του αναστοχασμού τους για την εκπαίδευση που επιθυμούν. Οι μαθητές του 1ου ΣΔΕ Λάρισας επιθυμούν, λοιπόν, μια εκπαίδευση ικανή να ανυψώνει τον άνθρωπο και να τον οδηγεί μπροστά, μια εκπαίδευση που να τον κάνει ικανό να αγγίξει το υψηλό και το ιδανικό σε κάθε τομέα της ζωής, υλικό και πνευματικό, να μην τον καθηλώνει και να μην του στερεί τη δύναμη να δημιουργεί, να ονειρεύεται και να κάνει άλματα για να υλοποιήσει τα όνειρα αυτά. Ανέβασμα σημαίνει πρώτα και κύρια υπέρβαση, υπέρβαση όλων εκείνων των ανασταλτικών στοιχείων που δυσκολεύουν τη ζωή, και συγχρόνως προσανατολισμό προς παντοτινές αξίες όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η αγάπη προς τη φύση, η ειρήνη, η αξιοκρατία και η αποδοχή του διαφορετικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
σχόλιο παρακαλώ