Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Επίσκεψη του 1ου ΣΔΕ Λάρισας στο 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας στο πλαίσιο διαθεματικής διδασκαλίας



Με την αφορμή της υλοποίησης διαθεματικής διδασκαλίας με θέμα "Κινηματογραφική κριτική" οι μαθητές του 1ου ΣΔΕ Λάρισας έλαβαν μέρος ως θεατές και ως κριτές, όπως θα δούμε παρακάτω, στο 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας (την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015), αφού η υλοποίηση της διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς Κώστα Οικονόμου και Χριστίνα Αρσένου (του γλωσσικού και του αισθητικού γραμματισμού αντίστοιχα) συνέπεσε με την διεξαγωγή του φεστιβάλ στην πόλη μας. Το φεστιβάλ αυτό, που πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί πλέον σημαντικό θεσμό της θεσσαλικής πρωτεύουσας που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων δημιουργών.
Το φεστιβάλ, του οποίου πρωτεργάτες είναι η γνωστή στη Λάρισα καλλιτεχνική ομάδα Artfools δεν εξαντλείται στην προβολή μόνο ταινιών στο πλαίσιο διαγωνιστικού μέρους, αλλά και άλλων ταινιών από δημιουργούς καταξιωμένους στο χώρο τους και γνωστούς. Φέτος, τη Λάρισα επισκέφτηκαν οι Νίκος Περάκης και Ευανθία Ρεμπούτσικα, ταινίες των οποίων προβάλλονταν καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης σε διάφορους χώρους της Λάρισας.
Ας σημειωθεί ότι καμία από τις 8 ταινίες μικρού μήκους που παρακολουθήσαμε δεν βραβεύτηκε τελικά. Η βραδιά έληξε με εμπεριστατωμένη συζήτηση επάνω στις ταινίες στο χώρο του πολυκινηματογράφου Βικτώρια, η οποία συνεχίστηκε στην σχολική αίθουσα και οδήγησε στη συγγραφή μιας τελικής αξιολογικής έκθεσης που παρατίθεται στη συνέχεια.

Εδώ και επτά χρόνια διεξάγεται στη Λάρισα Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, όπου έχουμε και πολλές ελληνικές συμμετοχές. Οι προβολές φέτος πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αίθουσες της Λάρισας, κυρίως στον κινηματογράφο Βικτώρια", από τις 27 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2015. Λάβαμε κι εμείς την απόφαση να πάμε με τους δασκάλους μας εκεί. Μάλιστα πολλοί από εμάς είχαν αρκετά χρόνια να βρεθούν στη σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου. Κατά την διάρκεια της προβολής δεν είχαμε χρόνο να συζητήσουμε μεταξύ μας ως προς τα μηνύματα που μετέδιδαν και τα συναισθήματα που προκαλούσαν.
Συζητώντας στο τμήμα μας για το φεστιβάλ που παρακαλουθήσαμε, αν και δε μας έτυχε άλλη φορά να κάνουμε κριτική, συμφωνήσαμε όλοι μας ότι ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν και παρουσίασαν την δουλειά τους για τα δεδομένα της Λάρισας. Πιστεύουμε καλοπροαίρετα και εποικοδομητικά ότι όλοι οι συντελεστές θα παρουσιάσουν πολύ καλύτερη δουλειά στο μέλλον και τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία.
Παρακάτω σχολιάζουμε κάποιες από τις ταινίες που είδαμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε όλες τις ταινίες εμφανίζεται η κλίμακα αξιολόγησης από αυτό που ονομάζουμε καλό έως αυτό που είναι χειρότερο.
1) Τόνια: δυστυχώς το φιλμ ήταν φρικτά ερασιτεχνικό και με κακή ηθοποιία, αν και ήταν σημαντικό το μήνυμα της κακοποίησης των γυναικών
2) Wolves and sheep 
3) Elvin
4) Σιωπή εγκατάλειψης: Καταθλιπτικό σενάριο με τον εγκαταλελειμμένο γέροντα και με τον γιο του που, ενώ είχε ένα παναθρώπινο μήνυμα και επίκαιρο, δεν παρουσιάστηκε σωστά
5) On hold: Το τυχαίο συναπάντημα μεταξύ των ηρώων, στιγμές αλληλεγγύης, αγωνίας, συγκίνησης. Μας άφησε να καταλάβουμε ότι χάθηκε μια ευκαιρία στη ζωή τους, ωραία η σκηνοθεσία και η ηθοποιία
6) Jackpot: Η καλύτερη ταινία με μπλακ χιούμορ, σοβαρότητα, αγωνία, πολλά μηνύματα, καλή σκηνοθεσία με γνωστούς ηθοποιούς.
Κλείνοντας, ας επισημάνουμε ότι δεν έχει αξία η βράβευση, αλλά η ευγενής άμιλλα και η συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια.

Ομάδα μαθητών Β επιπέδου 1ου ΣΔΕ Λάρισας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ