Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας κάνει Χριστούγεννα στο Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας!

Η τελευταία σχολική μέρα για τη φετινή χρονιά μάς βρήκε στο Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας, έναν υπέροχο χώρο πολιτισμού και μνήμης, όπου ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία διαφορετικού εορτασμού. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τις γιορτές και να συνδυάσουμε ευχαρίστηση και μάθηση. Το πρόγραμμα είχε συμφωνηθεί εδώ και πολύ καιρό και περιμέναμε με ανυπομονησία τη μέρα αυτή.
Το Λαογραφικό Μουσείο στην πόλη μας είναι ένας πραγματικός θησαυρός και ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας. Αξίζει να το επισκεφτεί ο καθένας, καθώς έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο και να γνωρίσει το παρελθόν του τόπου μας, ένα παρελθόν που έχει να κάνει με τον άγνωστο καθημερινό άνθρωπο και με το λαό.
Έπειτα, λοιπόν, από την θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε το προσωπικό του μουσείου, περιηγήθηκαμε στην έκθεση που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Μουσείο και εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Το θέμα της είναι η Εκκλησία, η θρησκεία και η λατρεία στους προηγούμενους αιώνες. Πληθώρα εκθεμάτων που έχουν ληφθεί, όπως μάθαμε, από ναούς και άλλους χώρους της περιοχής μας εξασφαλίζουν στον επισκέπτη μια σε βάθος γνωριμία με την καθημερινότητα άλλων εποχών, καθημερινότητα που ήταν τόσο στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία. Τοιχογραφίες, ιερά σκεύη και αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής στέκουν με επιμελημένο τρόπο εκεί για να σε μυήσουν στην φαντασία των προγόνων μας.
Η έκθεση αυτή δένει απόλυτα με το πνεύμα των ημερών. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ξαναβρεί κανείς το θρησκευτικό αίσθημα και τη μυστηριακή ατμόσφαιρα που συνοδεύουν τις χριστουγεννιάτικες μέρες, αλλά έχουν χαθεί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια από τις γιορτές προς χάρη ενός έντονου καταναλωτισμού. Το περιβάλλον είναι εξαιρετικό και ο κατάλληλος φωτισμός συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας. Ούτε λεπτό δεν μπορείς να βαρεθείς καθώς τα αντικείμενα και οι πληροφορίες εναλλάσσονται τόσο γρήγορα που έχεις την αίσθηση ότι ζεις πραγματικά σε έναν άλλο, παλιό και διαφορετικό κόσμο.
Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο χώρο του ολογράμματος όπου λειτουργεί ένα επιμελημένο λογισμικό που παρουσιάζει ολόκληρο τον θρησκευτικό κύκλο, αλλά και τον τρόπο που ο κύκλος δενόταν με τα ήθη και τις συνήθειες των ανθρώπων. Σημαντικές ήταν οι πληροφορίες που ακούσαμε για το Δωδεκαήμερο, για την περίοδο δηλαδή των 13 ουσιαστικά ημερών που αποτελούσαν κάποτε μαζί με το Πάσχα τον γιορταστικό πυρήνα της ζωής των ανθρώπων. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε πληθώρα από άγνωστα πράγματα, αλλά και να ρωτήσουμε ποικίλες ερωτήσεις για τις απορίες που γεννώνταν συνεχώς.
Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, όταν κατεβήκαμε στο υπόγειο του Μουσείου όπου το προσωπικό διεξήγαγε ένα μικρό εργαστήριο κατασκευής γιορτινών στολιδιών από πηλό. Όπως είναι ευνόητο, το μέρος αυτό χάρη στο βιωματικό χαρακτήρα μάς ενθουσίασε και μας συνεπήρε και επιδοθήκαμε με χαρά και όρεξη στην δημιουργία μικρών δέντρων, καραβιών, ροδιών κλπ. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου είχαν την καλοσύνη να μας δωρίσουν τις κατασκευές που φτιάξαμε. Έτσι, μαζί με την γενικότερη ικανοποίηση που αισθανθήκαμε μπορέσαμε να πάρουμε και κάτι χειροπιαστό από την όμορφη αυτή και εποικοδομητική επίσκεψη. Να σημειωθεί ότι οι ξένοι συνεκπαιδευόμενοί μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν λιγάκι καλύτερα στοιχεία και δεδομένα από τον τρόπο ζωής της χώρας στην οποία ζούνε αυτήν την περίοδο της ζωής τους.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το προσωπικό του Μουσείου και την διευθύντρια Φανή Καλοκαιρινού για την άριστη φιλοξενία και τη φροντίδα που μας έδειξαν.
Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ