Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Γιορτές και μάθηση στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας

Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του 1ου ΣΔΕ έχουμε μπει εδώ και εβδομάδες σε εορταστικό ρυθμό, γεμάτοι περιέργεια να εμβαθύνουμε σε γνωστές και συγχρόνως άγνωστες πτυχές των γιορτών, και γεμάτοι όρεξη να πάρουμε δράση στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε. Έτσι, τον τελευταίο καιρό αφιερώνουμε λίγες ώρες κάθε εβδομάδα σε δραστηριότητες σχετικές με τα Χριστούγεννα. Έλληνες και ξένοι μαθητές έχουμε ολοι αφοσιωθεί στο στόχο αυτο, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης τις παραδόσεις και τις οπτικές μας.

Τρεις είναι οι ευρύτες θεματικές με τις οποίες καταπιαστήκαμε, σε 3 ομάδες. 

Α) Μια ομάδα ασχοληθήκαμε με τη θεματική "Χριστουγεννιάτικα Έθιμα και Παραδόσεις", με άξονες:
 α) τις ελληνικές παραδόσεις,β) σύγκριση με παραδόσεις άλλων χωρών, γ) χριστουγεννιάτικα εδέσματα, δ) εκδηλώσεις στην περιοχή μας,ε) τα Χριστούγεννα στην Ελληνική Τέχνη, στ) Χριστουγεννιάτικο σταυρόλεξο.
Μετά από συζήτηση, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούν όλα όσα εντοπίσαμε και συζητήσαμε σε ένα έντυπο τύπου “booklet”.
Οι ομάδες χωρίστηκαν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις μας και δούλεψαν κατά την πρώτη και δεύτερη συνάντηση στα τέσσερα πρώτα θέματα, ενώ η σύνθεση του σταυρόλεξου έγινε από όλο το τμήμα.  Κατά την τρίτη συνάντηση, συζητήσαμε την πορεία του έργου, επανασυνθέσαμε τις ομάδες,  κάναμε διορθώσεις και ασχοληθήκαμε με την κατασκευή του σταυρόλεξου στην ψηφιακή του μορφή και το εξώφυλλο.  Στην τέταρτη συνάντηση ασχοληθήκαμε όλη η ομάδα με την διερεύνηση των μηνυμάτων που δίνονται μέσω χριστουγεννιάτικων εικόνων στην Ελληνική Τέχνη και ολοκληρώσαμε το έντυπο. Κατά τη διάρκεια αυτού του πρότζεκτ, είχαμε την ευκαιρία να :
-          μάθουμε για τις παραδόσεις των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τα εδέσματα που συνηθίζονται αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα και για το Πάρκο των Ευχών
-          γνωρίσουμε έναν μεγάλο Έλληνα ζωγράφο. Επίσης να:
 -          εξασκηθούμε στην αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και στη χρήση του επεξεργαστή κειμένου
-          εξασκηθούμε στην παραγωγή γραπτού λόγου,αλλά και στην εργασία σε ομάδες, στη λήψη αποφάσεων, στην εργασία με χρονοδιαγράμματα.Επιπλέον, έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη χρήση του γραπτού λόγου, του Η/Υ, στην ομαδική εργασία και στην ανάληψη  και διεκπεραίωση ενός έργου ομαδικά. "

 

 
Β) Μια άλλη ομάδα συμμαθητών μας καταπιαστήκαμε με το το θέμα "Ανακύκλωση και τέχνη". Σκοπός του project ήταν να δημιουργήσουμε κατασκευές διακοσμητικές, αλλά και χρηστικές, αξιοποιώντας το άχρηστο υλικό, που όλοι συναντούμε στην καθημερινότητά μας και να ερευνήσουμε τις δυνατότητές του.
Οι στόχοι που θέσαμε ήταν:
  • Να εμπλουτίσουμε το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων με νέο υλικό, ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπες κατασκευές.
  • Να καλλιεργήσουμε την παρατηρητικότητά τους και την ευρηματικότητά τους.
  • Να αναπτύξουμε στους εκπαιδευόμενους οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση.
  • Να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν τις εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρει το άχρηστο υλικό στις καλλιτεχνικές τους προθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα οι κατασκευές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του «Χριστουγεννιάτικου project» ήταν καλάθι, χριστουγεννιάτικο στεφάνι και ρόδι από εφημερίδα. Οι εκπαιδευόμενοι ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δώσαμε μάθανε τον τρόπο πλέξης του καλαθιού και του στεφανιού. Στην συνέχεια χρωμάτισαν και διακόσμησαν ο καθένας, βάση της δικής του αισθητικής, τα αντικείμενα που κατασκεύασαν. Τέλος, δημιουργήσαμε ένα γούρι από εφημερίδα το οποίο και βάψαμε με ακρυλικά χρώματα για να αναπτύξουμε τις γνώσεις τους στο κομμάτι της χρωματολογίας.





Γ) Και τέλος σε μια τρίτη ομάδα ασχοληθήκαμε με το θέμα "Χριστουγεννιάτικες ταινίες και χριστουγεννιάτικη λογοτεχνία". Σκοπός μας ήταν να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε τις πιο γνωστές  χριστουγεννιάτικες ταινίες καθώς και χριστουγεννιάτικα διηγήματα, παραμύθια και ποιήματα. Πρώτα χωριστήκαμε σε ομάδες και αναλάβαμε να βρούμε πληροφορίες για κάθε είδος ξεχωριστά.Οι πληροφορίες θα περιελάμβαναν μια περίληψη του κινηματογραφικού και λογοτεχνικού έργου, καθώς και λίγα λόγια για τον συγγραφέα- ποιητή. Αφού τις συλλέξαμε , τις παρουσιάσαμε στην τάξη. Επίσης στα πλαίσια της εργασίας δείξαμε και απόσπασμα της ταινίας "Το Πνεύμα των Χριστουγέννων" , "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα" καθώς και τη ταινία μικρού μήκους του Ευγένιου Τριβιζά "Ένα δέντρο μια φορά".


ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ!

1 σχόλιο:

σχόλιο παρακαλώ