Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Μια μικρή έρευνα για τη διαπολιτισμική δεξιότητά μας

Η τάξη του Β επιπέδου του 1ου ΣΔΕ Λάρισας διενήργησε μια έρευνα με σκοπό να προσδιορίσει τη διαπολιτισμική δεξιότητά μας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συμμετέχοντες τους ίδιους τους μαθητές και με εργαλείο το σχετικό ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ Γυμνασίου. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν ορισμένες κλειστές και ορισμένες ανοιχτές ερωτήσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τα τέλη Νοεμβρίου 2014 και την παρουσιάζουμε σήμερα εδώ.

Σκεπτικό:
Όπως θυμόμαστε, πριν από αρκετά χρόνια ήρθαν στη χώρα μας πολλοί μετανάστες από διάφορες χώρες (Βαλκάνια και ανατολικό μπλοκ, Ασία και βόρεια Αφρική). Γενικότερα σε όλο τον κόσμο επικράτησε το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κι εμείς κάποτε μεταναστεύσαμε στο εξωτερικό και γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθούμε να καταλαβαίνουμε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, έχουν εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό κρούσματα ρατσισμού και βίας εις βάρος των μεταναστών. Αποτέλεσμα του ρατσισμού είναι και η αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Ίσως η Ελλάδα στην αρχή ήταν ανέτοιμη να δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Παρουσιάζει λοιπόν ενδιαφέρον να εξετάζουμε συχνά τις στάσεις μας απέναντι στους αλλοδαπούς και τους ανθρώπους που έχουν έρθει από αλλού. Για το λόγο αυτό λάβαμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε αυτή τη μικρή έρευνα στο μάθημα του γλωσσικού γραμματισμού με ανώνυμη συμμετοχή. Συγχρόνως, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε με ποιο τρόπο γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων μιας έρευνας, πώς υπολογίζουμε τα ποσοστά και πώς μελετούμε τις απαντήσεις που περιέχουν απόψεις. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που δόθηκαν και θα κλείσουμε με ορισμένες συμπερασματικές παρατηρήσεις.

Ευρήματα:
Στην ερώτηση εάν μας ενοχλούν οι αλλοδαποί που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αρνητικά απάντησε το 54,1%. Αυτό το ποσοστό είναι πάνω από το ΜΟ και κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό. Όμως, υψηλό είναι και το ποσοστό που απάντησαν ότι ενοχλούνται. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι αλλοδαποί είναι αριθμητικά πολλοί και η χώρα  μας πολύ φτωχή για να τους φιλοξενήσει.
Η επόμενη ερώτηση ρωτούσε τι σκεφτόμαστε και τι αισθανόμαστε γι’ αυτούς. Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν: «δεν υπάρχει υποδομή για πολλούς μετανάστες, αυξάνεται η ανεργία, δεν πρέπει να παρανομούν». Όμως, οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης ότι αισθάνονται θλίψη γιατί και οι Έλληνες κάποτε ήταν μετανάστες.
Η τρίτη ερώτηση ρωτούσε εάν πιστεύουμε ότι δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Το 63,3% απάντησε θετικά, που σημαίνει ότι θεωρούνε τους αλλοδαπούς αιτία για διάφορα άσχημα φαινόμενα όπως η ανεργία και η εγκληματικότητα.
Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν ακόμη αν θα άφηναν ποτέ τα παιδιά τους να κάνουν παρέα με παιδιά αλλοδαπών. Το μεγαλύτερο ποσοστό (81,8%) απάντησε ότι δεν έχουν πρόβλημα. Δυστυχώς όμως είχαμε και ένα μικρό ποσοστό που απάντησε ότι θα είχαν πρόβλημα. Μια απάντηση που κάνει εντύπωση είναι η εξής: «όλα τα παιδιά είναι του θεού, αλλά δεν τα εμπιστευόμαστε εκτός εάν είναι σωστά».
Μια άλλη ερώτηση ήταν εάν έχουν εργαστεί για μας αλλοδαποί. Το 54,5% απάντησε θετικά. Από τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν: «ανάλογα με το δικαίωμα που τους δίνεις» και «είναι άψογοι στη δουλειά τους».
Η προτελευταία ερώτηση ρωτούσε αν είχαμε στο παρελθόν ή σήμερα μετανάστες στην οικογένειά μας. Στην ερώτηση αυτή δόθηκαν οι εξής απαντήσεις: αρνητικά απάντησε το 72,7%. Επίσης αναφέρθηκε ότι αυτοί οι μετανάστες βρήκαν αμέσως δουλειά και ότι ήταν πολύ καλοί στη δουλειά τους.
Η τελευταία ερώτηση μας ρώτησε εάν εμείς θα μεταναστεύαμε, εάν δε βρίσκαμε δουλειά στη χώρα μας. Το 81,8% απάντησε ότι θα μετανάστευαν.

Συμπεράσματα:
Συζητώντας τα αποτελέσματα αυτά θεωρούμε ότι:
  • Η άποψη ότι η συναναστροφή με παιδιά αλλοδαπών δεν είναι αποδεκτή, δείχνει ρατσισμό και απορρίπτεται, επειδή τα παιδιά δεν έχουν τέτοιο κόσμο μέσα τους.
  • Τα ευρήματα που προέκυψαν είναι κατά την άποψή μας τεκμηρίωση των συνεχών σφαλμάτων της ελληνικής πολιτικής (έλλειψη ελέγχου εισροής μεταναστών).
  • Πολλά προβλήματα οφείλονται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση
  • Δεν υπήρξε έλεγχος των συνόρων και εξακολουθεί να μην υπάρχει
  • Σήμερα γίνονται συνεχώς πόλεμοι και υπάρχει πιθανότητα να αυξάνονται τα κύματα των μεταναστών.
Θα κλείσουμε την παρουσίαση της έρευνάς μας με την πολύ σημαντική επισήμανση ότι νιώθουμε πάντα συγκίνηση, όταν βλέπουμε την κινητοποίηση των τοπικών πληθυσμών σε μέρη που καταφτάνουν σαπιοκάραβα με μετανάστες. Αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός οφείλει άμεσα να δει τα πράγματα διαφορετικά, γιατί έχει τέτοιες προοπτικές.


Οι μαθητές του Β επιπέδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ