Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

«Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

Περιγραφή

Η έκθεση «Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» είναι μία περιοδεύουσα έκθεση.
Είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να μεταφέρεται και να συναρμολογείται σε κατάλληλο χώρο οποιουδήποτε μουσείου. Η δυνατότητα αυτή εξυπηρετεί τη διάχυση της γνώσης, που κάθε πολιτιστικός φορέας οφείλει να προάγει.

Η έκθεση «Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» παρουσιάζει τη διεπιστημονική συμβολή για την ανασύσταση όψεων της αρχαιότητας, με αφορμή την ανάπλαση του κρανίου ενός κοριτσιού 11 ετών, της Μύρτιδος, που βρέθηκε σε ομαδική ταφή στην ανασκαφή της θέσης του Κεραμεικού, κατά την περίοδο 1994-5 και η οποία χρονολογείται στον 5ο π.Χ. αιώνα.
Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει όλα τα στάδια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ξεκινώντας από το σκάμμα των αρχαιολόγων και καταλήγοντας στη μορφή του κοριτσιού της αρχαίας Αθήνας, όπως αυτό αποδόθηκε από ειδικούς Σουηδούς επιστήμονες.
Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης του γενετικού υλικού από τον πολφό των δοντιών τριών κρανίων (μεταξύ των οποίων και της Μύρτιδος), από τα οποία προέκυψε η πιθανή αιτία, που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προκάλεσε το λοιμό της Αθήνας, με θύματα το 1/3 του πληθυσμού της καθώς και τον ίδιο τον Περικλή.

((Για περισσότερα σχετικά με την μύρτις και την ιστορία της επισκεφθείτε το site της http://www.myrtis.gr/ ))

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχόλιο παρακαλώ