Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία στη διάρκεια της ζωής της.


Η νέα γενική γραμματέας ισότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Στρατηγάκη, τόνισε ότι οι γυναίκες που έχουν προσφύγει στα συμβουλευτικά κέντρα για συζυγική και ενδοοικογενειακή βία προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τόνισε ότι μέσα στους τελευταίους 17 μήνες έχουν γίνει 35 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους ή συζύγους.


Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που «εμφανίζεται» (ή συνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο και στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας.
Η οικογενειακή βία είναι μια από τις πιο κακοήθεις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή διαπράττεται, όχι από ξένους, αλλά από μέλη της οικογένειας, ανθρώπους εμπιστοσύνης. Είναι εξαπλωμένη σε όλο τον κόσμο, έχοντας επιπτώσεις στη φυσική και συναισθηματική υγεία γυναικών και παιδιών, απειλώντας την οικονομική τους ασφάλεια και υπονομεύοντας την αυτοεκτίμησή τους και την δυνατότητα για ομαλή ανάπτυξη. Στις χειρότερες περιπτώσεις αποτελεί απειλή για τη ζωή, όταν γυναίκες δολοφονούνται ή αυτοκτονούν από απελπισία.
Μια τέτοια μορφή βίας δεν κάνει διακρίσεις πολιτισμικής κληρονομιάς, ταξικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, εθνικότητας και ηλικίας σε οποιαδήποτε χώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι δεν καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές 60 εκατομμύρια γυναίκες, θύματα των ίδιων των οικογενειών τους, δολοφονημένες εκ προμελέτης ή μέσω παραμέλησης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.
Ορισμένες μορφές βίας εκδηλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης (π.χ. η οικογενειακή βία και ο βιασμός), ενώ άλλες εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες χώρες ή πολιτισμούς, όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, η επαλήθευση της παρθενίας, το κάψιμο στην πυρά των χηρών.
Γυναίκες που επιβίωσαν από επιθέσεις με οξύ συμμετέχουν σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από άντρες πάνω σε γυναίκες έχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες, τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας (βία δομική) και εκφράζονται πέρα από την άμεση άσκηση βίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας από τον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της δουλειάς, στις χειρότερες ευκαιρίες μόρφωσης για κορίτσια και γυναίκες, όπως στην υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις.
Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο η βία παραμένει βία και ο τρόπος έκφρασής της παίζει μικρότερο ρόλο. Η αναφορά σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα μόνο σε περιπτώσεις Παγκοσμίων Ημερών (όπως π.χ. σήμερα, 25 η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών) ή στους στενούς κύκλους του φεμινιστικού κινήματος δεν αρκεί και περιορίζει τη δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
♦ Οι μορφές της βίας κατά των γυναικών
♦ Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.
H Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στρατηγάκη με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υποστηρίζει ότι η έμφυλη βία αποτελεί κοινωνικό πλήγμα και όχι προσωπική ντροπή και αναφέρει:
"Μεγάλος αριθμός κοριτσιών και γυναικών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης, βιασμού από ξένους και γνωστούς, σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους και κακοποίησης (ακόμα και ανθρωποκτονίας) από συντρόφους. Θύματα βίας δεν είναι μόνο κάποιες γυναίκες που υφίστανται τη βία προσωπικά, θιγόμαστε και όλες οι γυναίκες ως φύλο. Και ταυτόχρονα είμαστε συνυπεύθυνοι/ες όλοι και όλες με την ανοχή μας. Οι λύσεις πρέπει να πηγάζουν από την κοινωνία και να υιοθετούνται από την πολιτική. Μαζί με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών εντείνει και διευρύνει τις ενέργειές της για την συστηματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να εκλείψει η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές".
"Το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ένα πρόβλημα ατομικό, είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, που αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού και προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους. Το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών δεν είναι ένα «γυναικείο θέμα», αλλά έχει ευρύτερες επεκτάσεις, ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές και κοινωνιολογικές. Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα και αφορά γυναίκες όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ.
"Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση. Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες", αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝ.
Η Βουλευτής Α’ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι: "Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί δυστυχώς ακόμη και σήμερα μια παγκόσμια κοινωνική μάστιγα, που παραβιάζει κατάφορα τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών" και πρόσθεσε:
"Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε το χρέος που έχουμε όλοι - πολιτεία, πολιτικός κόσμος, πολίτες - να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε με κάθε μέσο τις γυναίκες - θύματα αυτής της «αθέατης βίας». Είναι απόλυτη ανάγκη να μπει ένα τέλος στην ανοχή της κοινωνίας στη βία, τον στιγματισμό και την ενοχοποίηση των θυμάτων. Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε το θεσμό της ελληνικής οικογένειας, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να καλύπτουμε τα κενά και τις αδυναμίες που εμφανίζονται στην πράξη, προκειμένου να κερδίσουμε ως κοινωνία το στοίχημα της πρόληψης και της αποτελεσματικής καταστολής του φαινομένου της βίας εναντίον των γυναικών. Στόχος και όραμά μας δεν είναι άλλο από την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ασφάλειας στη χώρα μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο".
Δήλωση Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Ντίνας Μπέη:
"Πολλοί μπορεί να μην ξέρουν ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας Εναντίον των Γυναικών. Λίγοι όμως είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν το πρόβλημα .Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία, να ενδιαφερθούμε όλοι, να μην κλείσουμε αυτή φορά την "πόρτα μας" επειδή δεν συμβαίνει στο σπίτι μας. Απαιτείται ενεργοποίηση από τον καθ ένα ξεχωριστά, στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους γύρω μας , στον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Πρωτίστως ,όμως απαιτείται ενεργοποίηση από την πολιτεία που θα πρέπει να λάβει κάθε θεσμικό, νομικό, κοινωνικό κι εκπαιδευτικό μέτρο με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισης του φαινομένου."

1 σχόλιο:

σχόλιο παρακαλώ

Follow by Email