Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Βιολογικός Καθαρισμός Λάρισας

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ ΔΙΝΕΙ ΟΜΟΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΗΘΕΣ ΛΙΠΑΣΜΑ, ΣΕ ΑΓΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΙΟΥ
Αστικά λύματα... λίπασμα σε βαμβακοκαλλιέργεια!
* Επεκτείνεται η χρήση λυματολάσπης σε καλλιέργειες σιταριού και καλαμποκιού στον νομό μας

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας
Στα χωράφια του θεσσαλικού κάμπου, θα χρησιμοποιείται όλη η ποσότητα της λυματολάσπης που παράγει ο Βιολογικός Καθαρισμός της ΔΕΥΑΛ. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος, ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε φέτος.Στο πλαίσιο ενός «μεγάλου πειράματος» που διενεργεί η ΔΕΥΑΛ και το ΕΘΙΑΓΕ, λιπάνθηκε με λυματολάσπη χωράφι έκτασης εκατό στρεμμάτων με βαμβάκι, το οποίο αυτές τις μέρες έχει δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ανάβοντας το πράσινο φως για την επέκταση του εγχειρήματος και σε άλλες καλλιέργειες.
Μια νέα εποχή για τη γεωργία και τη διαχείριση των αστικών λυμάτων φαίνεται να ξεκινά στην περιοχή μας, η οποία αναμφίβολα θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, αφού από τη μία οι αγρότες θα μειώσουν το κόστος παραγωγής με τη δωρεάν προμήθεια λυματολάσπης για λίπασμα στις καλλιέργειές τους, και από την άλλη η ΔΕΥΑΛ δεν θα επιβαρύνει τον ΧΥΤΑ με τη λυματολάσπη.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια δοκιμασμένη μέθοδο σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζεται με επιτυχία, όπως στην Ισπανία και στη Γαλλία, στις οποίες αντίστοιχα το 65% και το 58% της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών διαχέεται στις γεωργικές εκτάσεις τους.
Αν και με... λίγα χρόνια (!) καθυστέρηση από την έκδοση τ
 ης σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1986), η χώρα μας κάνει την αρχή και μάλιστα από τη Λάρισα, κι αυτό όχι γιατί δόθηκε κάποια εντολή με υπουργική απόφαση, αλλά με πρωτοβουλία του τοπικού επιστημονικού δυναμικού των δύο συνεργαζόμενων φορέων και τη στήριξη της δημοτικής αρχής.

Το «μεγάλο πείραμα» που θα κρίνει και την πορεία του εγχειρήματος χρεώνεται όπως αναφέραμε στη ΔΕΥΑΛ και στο ΕΘΙΑΓΕ και συγκεκριμένα σε επιστήμονες που δρομολογούν, διαχειρίζονται και μελετούν καθημερινά την εν λόγω δράση, όπως είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ κ. Βασίλης Σαμαράς και ο προϊστάμενος του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΛ, χημικός μηχανικός κ. Αργύρης Παπακωνσταντίνου.
Συζητώντας μαζί τους για το πείραμα παρουσιάζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του, λαμβάνοντας ως βάση την απόδοση του χωραφιού της πειραματικής βαμβακοκαλλιέργειας, κάτι που διαπιστώθηκε με τη συγκομιδή που έγινε αυτές τις μέρες.
Καταρχήν το πείραμα έγινε σε χωράφι 100 στρεμμάτων στο Κουλούρι, που ανήκει σε αγρότη με τον οποίο υπεγράφη ειδική σύμβαση για τη χρήση του στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΥΑΛ διέθεσε όλη την απαιτούμενη λυματολάσπη, ανέλαβε όλα τα έξοδα για τη διασπορά της καθώς και για τυχόν επιπλέον εργασίες, ενώ καλύπτει την άριστη απόδοση του αγρού και διασφαλίζει τον παραγωγό.
Χώρισαν το χωράφι σε 16 τμήματα και αντίστοιχα σε κάποια χρησιμοποίησαν το συνήθες λίπασμα που έβαζε ο αγρότης, σε κάποια τοποθέτησαν τη λυματολάσπη, σε κάποια άλλα διπλάσια ποσότητά της και σε άλλα δεν χρησιμοποίησαν κανένα λίπασμα.
Τα αποτελέσματα σήμερα, με τη συγκομιδή του βαμβακιού, αφού πάρθηκαν δείγματα και ζυγίσθηκαν, έδειξαν ότι στην έκταση του χωραφιού που τοποθετήθηκε η διπλάσια λυματολάσπη είχαν την ίδια απόδοση προϊόντος με αυτά τα τμήματα στα οποία χρησιμοποιήθηκε το συμβατικό λίπασμα.
Οι δύο επιστήμονες μας είπαν μάλιστα ότι θα δρομολογούν φέτος δοκιμές και σε άλλες καλλιέργειες του νομού και συγκεκριμένα σιταριού, ενώ ερευνούν και τη χρήση της λυματολάσπης σε καλλιέργεια καλαμποκιού, αλλά και σε πιο άγονα εδάφη.
Παράλληλα το πείραμα θα συνεχισθεί για δεύτερη χρονιά στο ίδιο χωράφι, βαμβακοκαλλιέργειας και εκτιμάται ότι με την επόμενη συγκομιδή θα καταλήξουν σε ασφαλή αποτελέσματα.
«Από του χρόνου δεν θα υπάρχει λυματολάσπη που θα πετιέται στο ΧΥΤΑ», πιστεύει ο κ. Σαμαράς και κρίνεται ότι η Λάρισα θα κατακτήσει πολύ σύντομα τον επιθυμητό στόχο της.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Λάρισας παράγει 20 τόνους λυματολάσπης την ημέρα και παράλληλα με το πείραμα στις καλλιέργειες μελετάται και η χρήση ενός άλλου παράγωγου των αστικών λυμάτων, του επεξεργασμένου υγρού στοιχείου τους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι εκτός του εν λόγω πειράματος προτεραιότητά τους είναι η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού του Βιολογικού Καθαρισμού για άρδευση και συγκεκριμένα για την άρδευση του αστικού πρασίνου. Αυτός ο στόχος είναι ακόμη σε μελετητικό στάδιο.

1 σχόλιο:

  1. Ο όρος λύματα αναφέρεται στα υγρά απόβλητα από τις κατοικίες (οικιακά λύματα) και τα υγρά απόβλητα από τις συνήθεις δραστηριότητες μιας πόλης (αστικά λύματα). Όταν τα υγρά απόβλητα μιας πόλης περιέχουν και σημαντικές ποσότητες υγρών βιομηχανικών αποβλήτων τότε ονομάζονται υγρά αστικά απόβλητα. Τα οικιακά λύματα παράγονται από τις ανάγκες των ανθρώπων όπως η αφόδευση, η χρήση του μπάνιου, η προετοιμασία του φαγητού κ.α. Κατά μέσο όρο παράγονται 180-300 λίτρα κατά άτομο κάθε μέρα. Τα αστικά λύματα παράγονται από τα δημόσια κτήρια, τα νοσοκομεία κ.λ.π. Η ποιότητα και η ποσότητα των βιομηχανικών αποβλήτων μεταβάλλεται συνεχώς και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, αφού πολλές βιομηχανίες ρίχνουν -παρανόμως- ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Για παράδειγμα ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σιδήρου παράγει από 5700-151.000 λίτρα λυμάτων για την παραγωγή ενός τόνου σιδήρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις (βαρέων βιομηχανιών, ελαιοτριβείων, τυροκομείων κ.α.) ο νόμος επιβάλλει συγκεκριμένη επεξεργασία πριν την απόρριψη των αποβλήτων τους στο αποχετευτικό δίκτυο. Έπειτα ακολουθεί η επεξεργασία από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ). Η επεξεργασία των λυμάτων αποτελεί ένα σημαντικό -και στις μέρες μας με την γνωστή ρύπανση του Περιβάλλοντος ένα πλέον αναγκαίο- μέτρο, για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη διάθεση τους σε διάφορους αποδέκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σχόλιο παρακαλώ